Cukr: sladká závislost
Pokud by byl cukr posuzován jako nová potravina v dnešní době, pravděpodobně by byl úplně zakázán a zařazen do kategorie nebezpečných potravin. Sladké mámení má totiž svou stinnou stránku. Nebezpeční cukru netkví v jeho občasné konzumaci, ale v jeho nadměrném příjmu. Slazení a následně úprava chuti potravin se stali jakýmsi módním trendem. Podvědomě si vytváříme závislost tím, že se dnes zbytečně sladí různé potraviny, do nichž se cukr dříve nepřidával. To narušuje nejen nutriční rovnováhu v našem těle, ale vede k vzniku cukerné závislosti, mění chuťová centra a vnímání původní chuti potravin.
Encyklopedie Wikipedia uvádí, že ještě před 100 lety byla roční spotřeba cukru méně než 2,5 kg na osobu, dnes je to 40,4 kg na osobu v Rakousku a přes 70 kg na osobu v USA! Spotřeba cukru nadále roste.
První zmínky o cukru se objevili už kolem roku 6000 p.n.l. v oblasti Melanésie, ale do Evropy si tato sladká potravina našla cestu až v období Antiky, kdy se dovážela do Říma jako luxusní zboží. První cukrovar vzniknul v Čechách na Zbraslavi v roce 1787. Od té doby prošel cukr úpravou, které se říká rafinace, tedy „čištění“, čímž vniká krásně bílý cukr jakým má většina populace naplněné domácí cukřenky. Existuje několik druhů cukrů: třtinový, cukr z cukrové řepy, rapadura (nečištěný řepný cukr), palmový cukr.
Co se stane, sníme-li něco sladkého?
Cukr je potravina s vysokou energetickou hodnotou (16,8 kJ /g) a je organizmem dobře přijímána jako rychlý zdroj energie. Zajisté jste si však všimli, že po dortíku či pytlíku cukříků, namísto očekávané energie, jste zralí na odpočinek. Proč tomu tak je?
Lidské tělo potřebuje tři základní látky: cukry, tuky a bílkoviny. Asi 50% energie získává organizmus z cukrů, které jsou v potravě hojně zastoupeny: ve všech rostlinných produktech, v ovoci, v mléčných výrobcích (laktóza), dále hlavně v cereáliích, v zelenině ve formě škrobu atd. Jinými slovy, další cukr je zbytečný.
Poté, co sníme cukr, stoupne v krvi hladina glukózy. Tento stav vyvolá reakci slinivky břišní, která vyloučí inzulín potřebný k regulaci množství cukru v krvi. Nachází-li se v krvi větší množství cukru, vyloučí slinivka větší množství inzulínu. Ačkoli si to neuvědomujeme, v našem těle dochází k velkému kolísání hladin cukru v krvi a také hormonálním výkyvům – produkce inzulinu. Následkem toho se v organizmu uvolňují látky, které v těle podporují záněty a ukládání tuků v těle, pod kůží, mezi orgány a uvnitř cév.
Při dlouhodobé konzumaci cukru přestává náš organizmus fungovat, jak má. Řeč není pouze o obezitě, ale sladké mámení má na svědomí choroby srdce a cév. Kvašení cukru ve střevech narušuje přirozenou střevní mikroflóru, dochází k přemnožení jedovatých látek, kvasinek a nežádoucích mikroorganizmů. Následkem toho tělo chřadne, selhává imunita, objevuje se častá únava, emoční labilita a střídání nálad, dále bolesti hlavy a migrény či alergie. Jedním z důsledků je i kandidóza. Cukr navíc způsobuje zubní kaz a podle jistých psychologických teorií jsou takto postižení lidé obráni o jejich životní energii. Cukr však působí na všechny orgány lidského těla. Kromě oslabení buněk slinivky břišní, ovlivňuje funkci nadledvinek, což vede k nerovnováze na slezině, žlučníku a játrech. U dětí je příčinou neklidu, nervozity, potíže s učením a soustředěním.
Jak zdravě mlsat?
Jedna věc je omezit příjem potravin, které jsou evidentní sladkou bombou a druhá jíst podvědomě zdravé potraviny, o nichž nevíme, že cukr obsahují. Příkladem jsou například korn-flakes prodávané jako přírodní produkt, přitom plné cukru, kečup, uzeniny, jogurty atd.
Med, ovocné sirupy a stévie
Příroda sama nabízí alternativy, které jsou pro náš organizmus větším přínosem a nabízejí lahodnou chuť. Například med, který obsahuje zhruba 3 % sacharózy a 70 až 80 % glukózy a fruktózy, je sám o sobě velmi sladký, ale obsahuje mnoho zdravých látek (minerální látky, vitaminy skupiny B, přírodní enzymy), má hojivé a antibakteriální účinky. Ovocné sirupy a javorový sirup je též alternativou použitelnou do čajů či pečení. Teprve před několika lety vstoupila na náš trh stévie jako nové sladidlo. Na rozdíl od cukru je nekalorická a nezpůsobuje zubní kaz. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960. Možná, že to bude právě stévie, která v budoucnu změní trh s cukrem a sladidly…